ADIEXODO - 38 XILIOSTA (1986) MP3/FlacΑΔΙΕΞΟΔΟ - 38 ΧΙΛΙΟΣΤΑ -- DEADEND - 38mm [/b]Hardcore punk in a dark crusty background thoutgh the angry voice of a teenager from greece[/b]


Μαζί με τους [b]Γενια του Χάους[/b] με τους οποίους έχει ηχογραφηθεί ένα live στο αγρίνιο το '84 με τους δυό τους και μια split κασσέτα με το όνομα [b]Καλή Ορεξη[/b]. τους [b]Stress[/b] και τους [b]Αντί[/b] και μερικών ακόμη ίσως λιγότερο γνωστών είναι απο τα πρώτα punk συγκρότήματα που παίξανε στην ελλάδα, όλα τα παραπάνω με ελληνικό στίχο και με κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο πέρα απο μια απλή απομίμηση. Οι Γ.τ.Χ. και αδιέξοδο παίζαν αρκετά μελαγχολικά και οργισμένα αντίστοιχά, και τα δύο με φόντο μια ζοφερή καθημερινότητα και ένα αβαίβαιο μέλλον στα μάτια κάποιων έφηβων που έβλεπαν τα πράγματα απο άλλη ματιά, οι Strees σαν μουσική ήταν πιο ήπιοι αλλά τα συναισθήματα ήταν πάνω κάτω τα ίδια, το ίδιο και με τος Αντί συν τα ναρκωτικά παρόλο που παιζαν κατί που θα μπορούσες να πεις synth-punk (είχαν δύο πλήκτρα μπάσο και τύμπανα νομίζω) Λίγο αργότερα ήρθαν και οι [b]panx romana[/b], συγκρητικά οι πιο αισιόδοξοί όλων. Σήμερα όμως επι την ευκαιρία που μου το ζήτησε κάποιος μιλάμε για τους Αδιέξοδο:
Η κιθάρα ακούγεται κάτι σαν ηλεκτροφόρα σύρματα και παλια σκουρισμένα ξυράφια που άλλα επέτυχανε τον ζοφηρό εναλλακτικό σκοπό τους και άλλα όχι. Η οργισμένες κραυγές δύσκολα σου δίνουν την εικονα ενος 16χρόνου, το μπάσο βαρύ και σκοτεινό σαν να θρυνεί ένας παχύσαρκο θηλαστικό, μια φάλαινα ίσως. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα τραγούδι όχι ιδιαίτερα γνωστό αλλά εκπροσώπησε μια γενία εκείνη την εποχή (μια μικρή μερίδα σίγουρα) ώσπου η ιστορία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επαναλαμβάνεται. 38 χιλιοστά... ως προς το διαμέτρημα ένος περίστροφου συνήθως στα χέρια κάποιας αρχής και ένας νεκρός πιτσιρικάς έν έτη 1980 και κάτι. Το σύνθημα στο τραγούδι είναι ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΕΚΔΙΚΗΣΗ και το ειρωνικό αθώοι/δήμιοι[/i] (ανάλογα το ρεφραίν) [i]δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, δικάστικοι υπάλληλοι, ευηπόληπτοι πολίτες[/i]. Πολλά άλλα κομμάτια μπορούν να εκπροσωπήσουν ένα κομμάτι εξεγερμένων νέων τότε άλλα ακόμη και τώρα, έτσι κι'αλλιως ο στρατός παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο στη πολιτικοκοινωνική πλευρά της ζωής μας και η εκκλησία έχει ακόμη "πολλά να δώσει" και αν δε θέλει να τα δώσει ίσως κάποτε τις τα πάρουνε με το ζόρι, τα χρυσα κουτάλια και τις πολυτέλειες τους και τα ακριβά αμάξια, μαζί και τις λιπαρές κοιλιές τους. Υπάρχει ένα τραγούδι με αρκετα πρωτότυπο τίτλο για τα πανκ δεδομένα, ειδικά αφιερωμένο σε αυτούς τους καλούς ανθρώπους εκεί ψήλα -λίγο χαμηλότερα απο τον θεό- που το ονόμασαν "Βυζαντινό", σαν κομμάτι είναι επίσης έξω απ΄τα καλούπια, με αυτές τις παράξενες ηχώ που διακωμοδούν παρακμηακά τους βυζαντινούς ύμνους. Άλλα τραγούδια που θα μπορουσαν να εκπροσωπήσουν άξια την πατρίδα μας είναι το "Μίσος" αρκετά ενεργετητικό και ανεβασιάρικο, λίγο εγωκεντιρκό αλλα δε πειράζει, το "Οικογένεια" φόρος τιμής προς την μέση ελληνική οικογένια με όλα τα στερεότυπα, τουλάχίστον δεν ζόυμε στη σαουδική αραβία ή στη υεμένη ή στο αφγανιστάν. Τα "εξακρίβωση στοιχίων" και "τα κελιά της οδού μεσογείων" (κάποτε κάποιο αστυνομικό τμήμα/κρατητήριο υπήρξε εκεί) αφορουν περισσότερο τις δικαστικές αρχές και τους άμεσους φρουρούς του συστηματός μας και των αγαπημένων αφεντικών μας. Η "εναλλακτική λύση" είναι λίγο πιο εναλλακτικη απο αυτήν που παρουσιάζουν τα βιβλία συνομοσοιολογίας, το "υποκολτούρα" αφιερώνετε λόγικά στους και καλά ελιτ της τέχνης και τα "διπρόσωπα συστήματα" και "κομματικό μαντρί" μιλούν πιο πολιτικά, ιδιαίτερα το δεύτερο είναι ένα αγαπημένο μου όταν σιχαίνομαι κάθε λογής πολιτικόν όσες μοιρές αριστερά ή δεξιά βρίσκεται. Γιατί δεν κάνουν τη βουλή ένα μεγάλο [b]γύρω γύρω όλοι [/b]να γυρνάει συνεχώς μέχρι να ζαλήστούνε και να παπαριάσει η ξύλινη γλώσσα τους? Ξα ξεχάσουν και το που βρίσκονται, δεξια ή αριστέρα? Τέλος αλλα στη μέση του δίσκου βρίσκονται δύο ορχηστρικά κομμάτια, το "jam" και "soundtrack για οδομαχίες".


[b]Take it Here[/b]
ADIEXODO - 38 XILIOSTA (1986, greece)