OST - THE WICKER MAN (1973) by PAUL GIOVANI & MAGNET MP3/Flac

Celtic/folk from the original movie The Wicker Man
Παγανιστικός αποκρυφισμός, σεξ χωρίς προκαταλήψεις όμορφα "εξψτικά" τοπία και φολκ/κέλτικη μουσική
Προσοχή να μην κατεβάσεται το ηλιθιώδες χολιγουντιανό remake του 2006 με τον Nicolas Cage

Η (γνήσια!) ταινία
Η ιστορία με λίγα λόγια -και αν θες λεπτομέριες να της ψάξεις στο imob- έχει να κάνει με ένα ξεχασμενο νησί όπου είναι εγκατεστημένη η κοινότηtα του Summerisle σε βόρεια σκοτία. Έχει αναφερθεί η εξαφάνιση ενός κοριτσιού και στο νήσι στέλνεται για έρευνα ένας αστυνόμος με βαθια χριστιανικές πεποιθήσεις (είναι ακόμη παρθένος για να καταλάβεται τι εννοώ). Και βρίσκεται σε αυτό το φαινομενικά ύσηχο και συνιθισμένο νησάκι ερευνώντας, όπου σιγά σιγά αρχίζει να συναντα δυσκολίες στη συνεργασία των κατοίκων και παράξενες συγκοιρίες, γνωρίζει επίσης τον Λόρδο Summerisle (κάτι σαν τον αρχηγο της κοινότητας) και έρχεται σε επαφή με τις χριστιανικά παρεκλίνουσες πεποιθήσεις των ντόπιων. Έχει πλάκα να βλέπεις τον καημένο χριστιανόμπατσο να παραλυρεί όταν βλέπει γυμνά κορίτσια να χορέβουν σε κύκλο και άλλα τέτοια "διαβολικά" σκηνικά, αν και μερικές σκήνες με κάνουν να τον συμπονό. Αυτή η ταινία άλλωστε δεν είναι καμια χαζοχολιγουντιανή να σου ξεχωρίζει καλούς και κακούς, εδώ βλέπεις μια αντικειμενική εικονα, καρέ με βάθος, μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα, να κάνεις πολλές υποθέσεις, να την ξαναδεις και να αναθεωρήσεις, να συζητήσεις. Οι χαρακτήρες είναι περίπλοκοι όπως όλοι είναι στη πραγματικότητα. Ομορφά τοπία, λαογραφία και όμορφες γυμνές γυναίκες για να κλέισω μονολεκτικά.
Η μουσική της
Για την ανάγκη της ταινίας δημιουργήθηκε μια "one night stand" μπάντα κάτω απο το όνομα Magnet απο τον Paul Gioavanni μαζί με άλλα έξι individuals με ποικιλία ακουστικών οργάνων (βλέπε εδώ). Με βάση την ταινία λοιπών ξεκίνηση αυτή η ωραία παραγωγή. Υπάρχουν κάποια ζωηρά, παιχνιδιάρικα κομμάτια και κάποια ιδιαίτερα απαλά... γιαυτά θα πω μετά. Το ενδιαφέρον είναι η φύση αυτών των κομματιών και το τι λένε. Τα περισσότερα απο αυτά τα τραγούδια είναι βασισμένα σε παραδόση αιώνων, το Summer Is Icumen In ας πούμε είναι βασισμένο σε ένα απο τα αρχαιότερα βρετανικά τραγούδια με αγγλικό στίχο προερχόμενο του 12ου αιώνα. Τότε πρέπει να ήταν ήδη χριστιανοί εκει πάνω οι περισσότεροι αρα δε ξέρω αν ο στίχος έχει δεχτεί κάποια επεξεργασία, πάντως τέμνονται πολύ ομορφα με το παρελθόν τους, παρόλο που ο Giovanni ήταν αμερικανός. Ο στίχοι έχουν ωραίους υπαινιγμούς, φενονται τόσο αθώοι, ίσως είναι όντως αθώοι αν δεν είχαμε τις μονοθειστικές θρησκείες που ανέκαθεν μας δημιουργούν συναισθήματα ενοχής. Είναι περισσότερο περί σεξ εν ονόματι της φύσης, την αναπαραγωγής, σαν μια ιεροτελεστία, κάτι απολύτως φυσικό, είναι η λατρεία προς τη φύση (ακού το maypole), και προτιμώ να λατρεύω τη φύση απο οποιδήποτε αλλά δημιούργημα ανθρώπων. Τέλος και καλύτερα είναι δύο κομματια του δίσκου που έχω αγαπήσει, είναι πολύ απαλά και απίστευα ερωτικά υπό έναν αποκρυφιστικό μανδυα, το "gentle johnny" και το "willow's song" με σαγηνευτικά γυναικεία φωνητικά, που να το δεις και στη σκηνή της τανίας... μόνο και μόνο λόγο αυτών των δύο τραγουδιών ακόμη και αν όλα τα άλλα ήτανε σκατα, θα έβαζα το δίσκο, αλλα ευτυχως δεν είναι σκατά.
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άτομος να τραγουδά όλα τα τραγούδια, άλλα είναι χορωδιακά, άλλα λόγο της ταινίας τραγουδισμένα απο τον εκάστοτε ηθοποιό/ους, ο ίδιος ο Giovanni τραγούδα μονάχα σε 2 κομμάτια μεταξύ των οποίων το "Gentle Johnny". Υπέροχη φωνή. Επίσης σε ένα κομμάτι (The Tinker of Rye) τραγουδά ο Christopher Lee με την Diane Calento.
Γεγόνος όμως είναι οτι η μουσική έχει όσο βάθος και η ταινία, μπορείς να σχηματίσεις πολλά συμπεράσματα ακούγοντας και βλέπωντας...

* Το Gently Johnny έχουν διασκευάσει οι Sneaker Pimps και το Willow's Song έχει ηχογραηθεί απο τους Doves και Faith and the Muse. Οι Iron Maiden βγάλαν επίσης ένα mini δισκάκι βασισμένο στην ταινία.

Take it Here    --- There are Two versions

Υπάρχουν δύο εκδοχές του δίσκου αρκετά διαφοροποιημένες η μια απο την άλλη.
Η πρώτη που βλέπεται βγήκε απο την Silva Records, το 2002 και είναι βασισμένη στις αυθεντικές ταινίες της ηχογράφησεις οι οποίες και δέχτηκαν remastering επεξεργασία. Περιέχει 16 κομμάτι, τα πρώτα 11 ακούγονται και στην ταινία, τα υπόλοιπα είναι σαν extras του Giovanni με την υποκεφαλίδα Incidental Music from the "Wicker Man". Ο ήχος είναι πολύ καλος αλλα δεν υπάρχει κάποιος διάλογος ή κάτι παραπάνω που να θυμίζει την ταινία. Ο λόγος που άργησε τόσο να εμφανιστεί αυτή η έκδοση είναι λόγο της άγνοιας που υπήρχε για χρόνια για το που στο διάολο ήταν τα master tapes.
Η δεύτερη έκδοχη αν και ουσιαστικά η πρώτη αφού βγήκε το 1998 απο την Trunk Records υστερεί πολύ σε ποιότητα ήχου γιατή τον πήρανε απο μια ταινία "Music & effects" αυτες ήτανε overdubbing μαγνητοταινίες (αυτό εννοώ λέγοντα ταινία) οι οποίες εξυπηρετούσαν τον σκοπό της μεταγλώτισσης της ταινίας σε μια ξένη γλώσσα χωρίς να χαθούν τα γνήσια ακουστικά εφέ και η μουσική της ταινίας. Έτσι αν και υστερεί ποιοτηικά σε "μπάζει" πολύ καλύτερα στο πνεύμα της ταινίας, Πιάνεις τους ήχους της άγριας και απομονομής αγγλικής ωκεανικής φύσης, κάποιους διαλόγους και πολλά άλλα όπως καταλαβαίνεις. Η μουσική είναι πιο ακατέργαστη άλλα έχει κάτι πιο ανθρώπινο, φθαρτό δηλαδή και δίνει μια acid folk αύρα.

and